Jämlik vård

Jämlik vård

Varför får inte kvinnor med lipödem de operationer som kan ge dem funktion och rörelseförmåga tillbaka? I Funktionsrättkonventionen står det att funktionsnedsatta kvinnor är särskilt eftersatta vad gäller vård i världen. Gäller det i Sverige idag? Nej, vi har kommit längre än så är första tanken. Men sen inser vi att det gäller oss också. I allra högsta grad. Det vill vi ändra på.


Lipödem som tynger, smärtar och belastar kroppen och lymfsytemet är tufft att leva med. Vi förväntas fungera normalt och är ena riktiga kämpar som tar i hela dagarna. När du lyfter dina ben gör du det med lätthet. när vi lyfter våra ben är varje steg en ansträngning. Det sliter även på psyket att ha ont, kämpa och ha svårt att hitta kläder, att hitta en stol som inte klämmer åt, en stol att sitta på när benen inte orkar. Våra kroppar är inte funktionsnedsatta i övrigt, det är de sjuka inflammerade förstorade fettcellerna som blockerar och förstör. Fettceller som vägrar ge med sig med bantning och motion, de svarar inte på det. Det vet man idag. 


Om du sparkar fotboll och bryter benet så är det självklart att benet ska på plats och läka ihop för att du ska kunna använda det igen. Det är sjukvården som står för operationen. Det här är sjukvården van vid.


Men om dina hormoner plötsligt (pubertet, graviditet, klimakterier och stress) får för sig att påverka att dina fettceller så de ökar i storlek och blir inflammerade. Du känner att något är fel. Vet inte vad. Plötsligt får du veta att det är en sjukdom som heter lipödem och har varit känd sedan 1941 i Sverige. Du går till sjukvården och ber att få operation, när konservativ behandling inte räcker, för en genetiskt betingad hormonell sjukdom som drabbar endast kvinnor (och män med för lite testosteron). Det här är sjukvården inte van vid. Men behovet är minst lika stort som om du bryter benet. Båda ger problem att gå och du hamnar i rullstol. 


När funktionsnedsättningen börjar, så ökar den snabbt. För när vi blir orörligare så minskar lymfflödet ännu mer. Om det var blodomloppet som minskade sitt flöde. Ja det begriper alla att det inte är bra. För det är vi vana vid. Men lymfsystemet är lika väsentligt för livet som blodomloppet, bara på ett annat sätt och att vi inte är vana vid att tänka på det. Men bara för att vi inte tänker på det, så betyder inte det att det inte har sin funktion i kroppen. Lymfsystemet är kroppen avloppssystem. Vet ni vad som händer när det är stopp i avloppet? Jo avfallet blir kvar i huset och källaren svämmar över. Det som våra kroppar vill göra sig av med, avfallspartiklar, de blir kvar i kroppen och förgiftar oss. Ju mer orörliga vi blir, desto sämre kapacitet på lymfsystemet. Lymfsystemet har inte en egen pump, det är att vi rör oss som är pumpen. 


Därför behöver vi vård! NU!


Det gör det hela till en klassfråga. Läkarna på hälsocentralerna förstår att operationer behövs i de fall när sjukodomen ger livsavgörande funktionsnedsättningar och att det inte finns någon annan bot. "Kan du inte få fram lite pengar så du kan göra operationerna privat?" får kvinnor ute i landet höra av läkare på hälsocentralerna. Det fungerar ju inte för de svårast sjuka som har det största behovet.


Tillbaka till "Lipödem2019" - fokus på läget för lipödem